Ποιοι παράγοντες δυσκολεύουν την επικοινωνία με τα παιδιά;


Σε έναν ιδανικό κόσμο η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά θα έπρεπε να είναι κάτι απλό και εύκολο. Στο κάτω κάτω, είστε οι γονείς τους, τα αγαπάτε και θέλετε το καλύτερα για εκείνα. Στην πραγματικότητα όμως, η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες.

Ας δούμε ποιοι παράγοντες δυσκολεύουν τον διάλογο:
  • Κούραση. Αν είστε εξαντλημένοι και άυπνοι, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσετε ήρεμα στα παιδιά σας. Από την άλλη ένα παιδί που είναι κουρασμένο και νυστάζει δεν έχει καμία διάθεση να σας ακούσει. Αποφύγετε τις σοβαρές συζητήσεις, όταν εσείς ή τα παιδιά νιώθετε κουρασμένοι.
  • Θυμός. Αν ο θυμός σας έχει κυριεύσει , είναι σίγουρο ότι δεν θα βγουν από το στόμα σας τα σωστά λόγια. Αντίθετα, μπορεί να πείτε πράγματα που θα πληγώσουν τα παιδιά σας και για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε. Ηρεμήστε, ελέγξτε τα συναισθήματα σας και συζητήστε μετά.
  • Φόβος. Όταν τα παιδιά φοβούνται τις αντιδράσεις σας, δεν πρόκειται να σας μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά. Ένα παιδί που φοβάται ότι θα το επικρίνουν, θα του φωνάξουν ή θα το τιμωρήσουν, θα προτιμήσει να πει ψέματα ή να μην μιλήσει καθόλου.
  • Κριτική. Αν συνηθίζετε τα κρίνετε αυστηρά τα παιδιά σας και πάντα να βρίσκετε κάτι αρνητικό σε ότι λένε ή ότι κάνουν, μην περιμένετε να θέλουν να συζητούν μαζί σας. Αντίθετα με την στάση σας, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να κρύβονται όλο και πιο πολύ στο καβούκι τους.

Ωστόσο η ουσιαστική επικοινωνία γονιών και παιδιών δεν είναι άπιαστο όνειρο, απλά αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της καλής επικοινωνίας. Αν τα παιδιά σας εμπιστεύονται, αν νιώθουν ότι μπορούν να σας πουν τα πάντα χωρίς φόβο και ξέροντας ότι θα τα ακούσετε πραγματικά, τότε σίγουρα θα το κάνουν.